Wachtwoorden, wie kent ze niet? Of misschien kun je beter vragen: “Wachtwoorden, wie onthoudt ze allemaal?” Voor elke online dienst heb je tegenwoordig een gebruikersnaam en wachtwoord nodig. Denk maar eens aan je e-mailaccount, je webhosting provider, je diverse sociale media platforms, webshops, online bankieren etc.. Ik vind het erg knap als je deze verschillende wachtwoorden allemaal kunt herinneren. Of je gebruikt overal hetzelfde wachtwoord, wat ik je niet aanbeveel. Als een cybercrimineel namelijk een van je accounts heeft gehackt, is de kans erg groot dat de rest op korte termijn volgt. En dan kunnen de gevolgen erg vervelend voor je uitpakken, zoals kaping van je Microsoft 365 account of slachtoffer worden van identiteitsfraude. Op welke manieren kun je nu jouw verschillende wachtwoorden onthouden en/of beheren?
Gebruik een wachtwoordzin
In een boekje al je wachtwoorden opschrijven, dat kan. Maar of dit nu verstandig is? Je laat het misschien ergens liggen of raakt het kwijt. Een andere optie is de wachtwoordzin, ook wel passphrase genoemd. Dit is een gemakkelijk te onthouden zin die je als wachtwoord gebruikt, bijvoorbeeld ‘EenkeerindevierjaarishetschrikkeljaarDitjaarishetschrikkeljaar’. Hierbij neem je van elk woord de eerste letter. Als wachtwoord krijg je dan ‘EkidvjihsDjihs.’ Cijfers en symbolen ontbreken echter nog, waardoor cybercriminelen dit woord toch redelijk snel kunnen kraken. Voeg een getal aan de zin toe, vervang de letters i door een uitroepteken, zet tussen de woorden schrikkeljaar en dit een . en schrijf schrikkeljaar ook met een hoofdletter. Je wachtwoord is dan ‘’1x!d4j!hS.Dj!hS’. Dit is een goed voorbeeld van een sterk wachtwoord. Je kunt eventueel ook het cijfer 4 nog vervangen voor het symbool dat op het toetsenbord boven dit cijfer staat. ‘1x!d$j!hS.Dj!hS’ is dan je wachtwoord.
Wachtwoorden beheren in een wachtwoordmanager
Een ander hulpmiddel om je wachtwoorden te onthouden en te beheren, is de wachtwoordmanager. Dit is een digitale kluis waarin je al je wachtwoorden en gebruikersnamen opslaat. Je hoeft dan nog maar een hoofdwachtwoord te onthouden, namelijk die van je wachtwoordmanager. De manager vult dan de overige wachtwoorden en gebruikersnamen automatisch voor je in als je een website bezoekt. Hij helpt je daarnaast ook bij het kiezen van nieuwe, sterke wachtwoorden en het verbeteren van al bestaande wachtwoorden met zijn ingebouwde functie van wachtwoordgenerator. De meeste wachtwoordmanagers kun je ook tussen verschillende apparaten gebruiken, zoals je computer, smartphone en tablet. Het spreekt natuurlijk voor zich om ook een sterk wachtwoord voor je wachtwoordmanager te selecteren. Dit kan met behulp van een wachtwoordzin of wachtwoordgenerator, zoals bijvoorbeeld die van LastPass.
Welke wachtwoordmanagers zijn er allemaal?
Online heb je en groot aanbod aan wachtwoordmanagers. Ze bieden vaak gratis diensten aan of hebben een versie die je de belangrijkste beschermingsfunctionaliteiten leveren, zoals:
Welke wachtwoordmanager is voor jou nu de beste keuze? Dit is afhankelijk van jouw wensen en behoeften. Op internet bestaan er diverse pagina’s die wachtwoordmanagers met elkaar vergelijken. Welke keuze je ook maakt, het is natuurlijk vanzelfsprekend dat je het bedrijf achter een wachtwoordmanager volledig vertrouwd. Doe daarom dus altijd goed onderzoek voordat je een wachtwoordmanager uitkiest of laat je hierin adviseren.