Cybersecurity – Veilig surfen op het internet

Cybersecurity blog

We surfen tegenwoordig heel wat af op het internet. Het is hierbij wel belangrijk om op je veiligheid te letten, net zoals bij de watersport. Voor je het weet, heeft een golf je namelijk te pakken en beland je in het water of nog erger…….ga je kopje onder en kom je niet meer boven. In het geval van het online surfen, liggen de golven (lees: gevaren) in een andere hoek. Zo kun je te maken krijgen met virussen/malware of met oplichters die via phishing achter jouw persoonlijke gegevens komen. De gevolgen hiervan kunnen zijn dat ze je bankrekening plunderen of dat je slachtoffer wordt van identiteitsfraude. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Je wilt namelijk veilig online kunnen surfen.

Campagne Alert online

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid heeft daarom in 2012 Alert Online in het leven geroepen. Het is een jaarlijks terugkerende campagne van de Nederlandse overheid, het bedrijfsleven en wetenschap. Doel is om Nederland online veiliger te maken door consumenten, ondernemers, organisaties en bedrijven meer bewust te maken over de gevaren van internet, hun kennis over veilig internetten te vergroten en ze te inspireren tot cybersecure handelen. Dit willen ze met zoveel mogelijk partijen, die dit doel ook nastreven, bereiken. Je kunt je dan ook het hele jaar door opgeven om partner te worden van Alert Online.

European Cyber Security Month

De focus van de Alert Online campagne ligt in de maand oktober; dé European Cyber Security Month. Partijen die meedoen, organiseren dan diverse activiteiten om veilig online surfen onder de eigen doelgroepen te stimuleren. Dit doen ze onder de paraplu (het logo) van Alert Online. Ook promoten ze de site via hun eigen evenementen en sociale media. Alert Online zorgt daarentegen weer voor zichtbaarheid van haar partners en hun activiteiten door deze te plaatsen op haar site en andere mediakanalen. Daarnaast kunnen partners ook gebruik maken van de Alert Online Toolkit. Hierin zitten diverse materialen die ze voor hun eigen activiteiten kunnen gebruiken. Ben je al partner, maar heb je jouw activiteit(en) voor de maand oktober (en eventueel andere maanden) nog niet aangemeld? Doe dit dan alsnog via het aanmeldingsformulier.

Tips voor online veiligheid

Wat kun je zelf doen om je tegen cybercriminaliteit te beschermen zodat je je internetveiligheid kunt vergroten? Hieronder een aantal adviezen:

  • Maak regelmatig back-ups van je bestanden en foto’s. Niet alleen op je computer of laptop, maar ook op je telefoon of tablet. Of sla ze op in de cloud.
  • Zorg voor automatische updates van de softwareprogramma’s in je computer of andere devices. Zo verhinder je dat virussen de kans krijgen om zich te nestelen in de oudere versies en voor problemen kunnen zorgen.
  • Voorkom phishing door niet lukraak op links of bijlagen in e-mails te klikken. Lees ook online tips waaraan je valse e-mails en neptelefoontjes kunt herkennen.
  • Stel wachtwoorden in die moeilijk te achterhalen zijn of maak gebruik van een wachtwoordmanager. Dit is een soort digitale kluis die al je wachtwoorden en gebruikersnamen opslaat. Stel daarnaast eventueel ook nog de tweestapsverificatie in voor je e-mailaccount en clouddiensten. Op deze wijze beveilig je nog eens extra je online accounts.
  • Maak gebruik van de nieuwe generatie beveilingssoftware, zoals SentinelOne.
  • Wil je meer informatie over het instellen van de incognito modus van je browser, het beheer van cookies en/of het gebruik van openbare wifi? Kijk dan eens op veiliginternetten.nl.